O echipă de cercetători forează în gheaţă pentru a stabili vârsta microorganismelor din ultimii 5.000 de ani
Inepuizabilul Gheţar de la Scărişoara oferă teme de cercetare din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai interesante, pentru diverşi cercetători. Milenarul monument al naturii din Munţii Apuseni aprinde imaginaţia multora, drept dovadă echipa de cercetare venită în aceste zile în zonă pentru a preleva probe din blocul de gheaţă, în scopul studierii ulterioare în laborator.
Foraj în gheaţă până la 22 de metri!
“Prin acest proiect ne-am propus să studiem microorganismele din straturile de gheaţă de la Scărişoara pentru a afla diferenţele dintre speciile din aceste straturi, respectiv, spre exemplu, dacă cele de la 400 de ani corespund cu cele de la 900 de ani. Pentru aceasta extragem gheaţă cu un drill (foreză). Am încercat să extragem până la 22 de metri, dar deocamdată am reuşit să ajungem doar la aproape zece metri. Se extrag probe din Rezervaţia Mică, pe straturi, iar această gheaţă, luată în condiţii sterile, este dusă în laborator, apoi topită, filtrată şi în final se extrage ADN-ul. Mai departe se multiplică secvenţele până se ajunge la cunoaşterea speciilor ce trăiesc în Gheţarul Scărişoara”, ne-a declarat Corina Iţcuş, asistent de cercetare la Institutul de Biologie din cadrul Academiei Române, care îşi realizează teza de doctorat cu tema “Biodiversitatea microorganismelor din Gheţarul Scărişoara”.
Cercetătorii vor să reconstituie microclimatul din ultimii 5.000 de ani!
“Gheţarul Scărişoara are peste 10.000 de ani vechime, şi peste 1.000.000 de metri cubi. Nu s-a mai cercetat aşa ceva în ţara noastră, şi sperăm să ne aduca rezultate foarte bune şi o diversitate deosebită”, a subliniat Mădălina Pascu, conferenţiar la Facultatea de Biologie a Universităţii Bucureşti.
Inedita cercetare este o premieră naţio