15 de echipe de studenţi şi masteranzi din cadrul a cinci universităţi din ţară şi-au prezentat propriile invenţii culinare la faza naţională a competiţiei „Ecotrophelia”, concurs care a fost găzduit în acest an de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV). Au participat echipaje de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
După ce fiecare echipaj şi-a prezentat produsul, juriu a decis ca premiul I al competiţiei să meargă la Sergiu Pădureţ şi Raluca Zimbru, de Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV. Aceştia au pregătit ruladă de caşcaval cu păpădie şi seminţe de chia.
Potrivit acestora, „caşcavalul prezentat este un produs inovativ, echilibrat, care oferă organismului o serie de importante elemente nutritive. Are un aport ridicat de calciu, magneziu, seleniu, vitamine, iar procesarea termică a ingredientelor este până la maximum 70 de grade, aşadar pierderile de antioxidanţi sau vitamine sunt minime.” Sergiu Pădureţ a precizat că acest caşcaval poate fi produs pe durata întregului an, în orice sezon. „Frunzele de păpădie le folosim primăvara, tijele şi florile după înflorire şi rădăcinile în timpul iernii”, a spus acesta.
Echipajul sucevean va reprezenta România la faza internaţională a concursului „Ecotrophelia”, la Köln, în Germania, unde câștigătorul premiului I va primi 8.000 de euro.
Bere cu fermentaţie superioară, perle de ciocolată cu cătină, biscuiţi cu cremă de castane
Echipajele s-au prezentat în competiţie cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio, inovative, diferite de tot ceea ce există în comerţ şi care ar putea avea succes pe piaţă.
Juriul de specialitate a acordat premiul al II-lea unui echi