Descoperirea de la Piaţa Obor, unde au fost găsite 500 de kilograme de carne de acest tip, a condus la declanşarea unor acţiuni la nivel naţional. Sursa: REUTERS
Ancheta în cazul descoperii a peste 500 de kilograme de carne de cal în Halele Obor se extinde la nivel naţional. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş Cheţan, a declarat că informaţiile obţinute de inspectorii sanitari din mai multe judeţe au fost transmise poliţiştilor şi procurorilor care au declanşat o amplă acţiune de căutare a samsarilor.
In Bucureşti se fac verificări pentru depistarea celor care au adus carnea şi, cu complicitatea patronilor, au introdus-o în circuitul alimentar. Sunt vizaţi şi unii veterinari care au dat autorizaţiile pentru vânzarea produsului cabalin.
În căutarea traficanţilor
Oamenii legii au informaţii potrivit cărora caii a căror carne ajungea în bucătăriile bucureştenilor erau sacrificaţi fie în gospodării, fie în abatoare improvizate, situate pe raza judeţului Ilfov sau a judeţelor limitrofe Capitalei. Carnea urmează să fie verificată din punct de vedere epidemiologic pentru a se constata dacă ea provine de la cai morţi sau bolnavi şi dacă reprezintă un pericol pentru populaţie.
Mortăciuni în supermarketuri
Cazuri de taieri ilegale sunt semnalate des în multe judeţe precum Suceava, Vrancea, Iaşi, Bacău sau Caraş-Severin. În decembrie 2010, spre exemplu, trei vrânceni au fost arestaţi după ce, timp de un an, au vândut circa 30 de tone de carne provenită de la cai vii şi morţi.Procurorii au descoperit că "marfa" a fost vândută ca şi carne de vită mai multor supermarketuri din Bucureşti, Vrancea, Constanţa, Alba şi Prahova. În iulie 2008, un sucevean a fost prins în flagrant cu aproape 500 de kilograme de cal în portbagaj.
“Măcelarii" din Bacău
În februarie 2001, poliţiş