Care sunt alimentele miraculoase, sănătoase şi suficient de puternice pentru a proteja împotriva temperaturilor extreme? Leacuri băbeşti sau ingrediente testate ştiinţific?
Cu cât mercurul scade mai abrupt în termometre, cu atât se umplu mai abitir oalele şi farfuriile. Există o concepţie veche de când lumea care spune că, pe timp de iarnă, organismul trebuie să-şi asigure rezerve de... grăsime. Mâncarea, în orice formă ar fi, încălzeşte. Aşa că mesele trebuie să fie mai mult decât îndestulătoare, iar porţiile extrem de generoase. Nu este cu totul neobişnuit ca pe mese să se afle bucăţi dolofane de slăninuţă cu ceapă, sărmăluţe cu multă afumătură şi ciorbe dintr-o găină bine crescută şi împănată. Ele acţionează ca o plăpumioară care să ţină departe zăpada şi gerul. Aceste alimente nu vă feresc însă de răceli şi de alte complicaţii pulmonare caracteristice expunerii prelungite la temperaturi negative. Pe de altă parte, o dată cu ieşirea din iarnă, veţi avea nevoie de voinţă, diete însoţite de exerciţii fizice, pentru a reveni la normal.
GRĂSIMI PROTECTOARE
Ţineţi la siluetă şi totuşi vreţi să apelaţi la grăsimi împotriva frigului? Există soluţii. Grăsimile bune (sunt luate aici în calcul cele vegetale sau provenite din carnea de peşte) şi proteinele sunt adevărate capcane pentru energie. Le stochează, eliminându-le apoi treptat, atât cât este necesar. În acelaşi timp,, asigură o barieră împotriva frigului, eliberându-se căldură şi ajutând organismul să se simtă confortabil. Cât mai multe preparate pe bază de peşte (poate fi pregătit în atât de multe feluri încât nu cred că veţi avea vreodată probleme să descoperiţi o reţetă care să vă ţină de ... cald). În special dacă e vorba de peşte oceanic. Un alt sfat: nici o zi fără supe de legume (şi nu doar cu cartofi, existând şi alte variante, precum ciupercile, mazărea şi