O sabie cu două tăişuri. Asta se poate spune despre dietele vegetariene stricte. Pe de o parte, permit depurarea organismului de toxine, dar favorizează apariţia anemiei. Dacă nu
O sabie cu două tăişuri. Asta se poate spune despre dietele vegetariene stricte. Pe de o parte, permit depurarea organismului de toxine, dar favorizează apariţia anemiei.
Dacă nu mâncaţi ouă, carne sau produse lactate, aveţi foarte multe şanse să suferiţi de lipsa vitaminei B 12 din organism şi implicit de anemie pernicioasă (denumită şi anemia Addison). În plus, pentru ca această vitamină să fie absorbită este nevoie şi de o proteină secretată de celulele stomacului, denumită factor intrinsec. La ce este utilă vitamina B 12 şi ce poate cauza anemia, explică dr. Ezra E. W. Cohen, de la Secţia de Hematologie-Oncologie a Universităţii din Chicago (SUA).
Anemia manifestată prin deficienţa de vitamina B12 (ciancobalamină) duce la o scădere a numărului de celule roşii din sânge şi la apariţia anemiei pernicioase. Această vitamină este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru producerea de celule. Ciancobalamina este un compus ce conţine cobalt şi joacă rolul de coenzimă în cadrul unor procese metabolice.
Principalele surse de vitamina B 12 sunt carnea, organele animale, ouăle şi produsele lactate. Pentru ca vitamina să fie absorbită în corp, trebuie să existe şi un factor intern, o proteină care este secretată de celulele din stomac.
Cauzele care pot genera acest tip de anemie sunt o dietă scăzută în produse care conţin vitamina B12 (spre exemplu, o dietă strict vegetariană care exclude carnea, peştele, produsele lactate şi ouăle), alcoolismul cronic. De asemenea, diferite afecţiuni sau intervenţii chirugicale în zona intestinului împiedică absorbţia (boala Biermer, pancreatita cronică).
Aporturile nutriţionale recomandate (Doza Ziln