Botaniştii spun că tomatele sunt plante carnivore pasive. Ele ucid unele insecte, acestea cad pe sol, iar plantele absorb substanţele nutritive rezultate din putrezirea lor.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii britanici care lucrează la Grădina Botanică Regală din Kew, precizează cotidianul „The Independent".
Ei au reuşit să descifreze mecanismele prin care roşiile capturează insecte sau protozoare, analizând sute de filme ce ilustrează comportamentul plantelor în decursul unor experimente ce au durat trei ani.
Imaginile arată cum tomatele prind insecte cu perişorii lipicioşi care le cresc pe tulpină, le ţin captive până mor şi apoi le eliberează, pentru a cădea pe sol exact în zona rădăcinilor.
Din descompunerea insectelor moarte, atacate imediat de bacteriile saprofite, rezultă azotaţii şi fosfaţii atât de necesari dezvoltării plantei, pe care ploaia îi dizolvă apoi şi îi transportă până în zona unde sunt absorbiţi de rădăcini.
Cartoful procedează la fel
Mike Fay, unul dintre specialiştii de la Grădina Botanică din Kew, spune că există sute de alte specii de plante ce pot fi numite „carnivore pasive", între care şi unele la care nu ne-am fi aşteptat, precum cartofii, petuniile, traista-ciobanului sau unele varietăţi de tutun şi varză.
„La cele aproximativ 650 de specii de plante carnivore clasice pe care le cunoaştem, putem adăuga încă cel puţin 350 de specii carnivore pasive", precizează Mike Fay.
Deşi nu au capacitatea să digere insectele sau protozoarele pe care le capturează, aceste plante pot fi numite carnivore pentru că în sălbăticie supravieţuiesc chiar şi pe cele mai aride soluri, folosind drept îngrăşământ exact substanţele ce rezultă din descompunerea micilor vieţuitoare pe care le ucid. Chiar dacă în grădinile oamenilor, plante precum roşiile, vinetele, cartofii sau varza sunt alimentate cu îngrăşăm