In premiera in Romania, Festivalul Ciocolatei si Cafelei, atit de popular in tarile occidentale, a reunit un numar mic de participanti. Chiar si asa, cofetarii prezenti la Plaza Romania s-au intrecut in a-si arata maiestria in sculptarea unor figurine din ciocolata si prepararea de cafele ?avangardiste?, cum ar fi cea cu fulgi de gheata. Desi s-a dorit un eveniment monden, din care nu au lipsit prezentarile de moda in ?tinute? de ciocolata si cafea, festivalul a urmarit sa sporeasca si apetitul consumatorilor.
O piata promitatoare. Estimarile oficiale arata ca in Romania piata ciocolatei se apropie de 150 milioane euro, aproape trei sferturi din valoare revenind tabletelor. In comparatie cu europenii, romanii consuma ocazional ciocolata. In medie, fiecare roman maninca anual aproape 2 kg de ciocolata. Elvetienii se inscriu in rindurile celor mai mari consumatori de ciocolata, cu 12 kg anual pe cap de locuitor. ?Piata romaneasca a ciocolatei este inca in faza incipienta. Nici nu se poate vorbi de o finete a produsului atita vreme cit reteta se bazeaza pe enorm de multa grasime. O ciocolata fina trebuie sa contina cel mult 5a grasime vegetala?, ne-a spus Silvian Miron, un cofetar constantean, care anul trecut, in Germania, a fost medaliat cu aur pentru lucrarea ?Carol I?, sculptata in ciocolata masiva.
Ieftinirea cafelei va creste consumul. Desi la nivelul Romaniei inca nu exista statistici care sa arate la cit se ridica piata cafelei, producatorii spun ca reducerea accizei la produsele pe baza de cafea va creste semnificativ vinzarile. Potrivit Asociatiei Romane a Cafelei, un roman consuma anual, in medie, putin mai mult de 1,5 kilograme de cafea. Spre comparatie, SUA si Brazilia, urmate de Japonia, sint tarile in care se inregistreaza cel mai insemnat consum de cafea. In Europa, media anuala a consumului depaseste 7 kg pe cap de loc