Jurnalist cu vechi state de plată la un ziar de limbă maghiară, Andrei are o pasiune păstrată în familia Tamas din tată în fiu: cultivarea viţei de vie şi vinificaţia. În familia Tamas, cultivarea viţei de vie este o tradiţie de generaţii.
„Tata a fost vinificator, bunicii la fel. Cum tata a trecut în nefiinţă, eu şi fratele meu am preluat ştafeta în acest sector agricol din 1992, an în care ni s-a retrocedat prima vie. De atunci încoace ne ocupăm de vinificaţie. Producem anual aproximativ 20.000-30.000 de litri de vin, pe care-l comercializăm prin intermediul cramei pe care am deschis-o în Aiud, anul acesta, în luna aprilie. Facem doar vin alb, pentru că soiului de struguri pentru vinul roşu nu-i prieşte clima din zona noastră, are nevoie de o mai multă perioadă însorită, altfel îşi pierde din calităţi. În schimb, strugurii albi din soiurile pe care le cultivăm noi, nu mai au aceeaşi aromă dacă clima e prea secetoasă“, a afirmat Andrei Tamas.
Familia Tamas producem diverse soiuri de vin alb, cum ar fi Traminer Sauvignon, Fetească regală şi Riesling.
„Vinul e ca o fiinţă vie“
Andrei Tamas preferă uneori să producă şi vinuri în amestec, începând de la stadiul de must sau chiar după acest stadiu. „Nu mă pot plânge în privinţa desfacerii, chiar dacă se simte şi la noi criza economică. Dar ştiţi cum e, omul se aşteaptă întotdeauna la mai mult.
Eu şi fratele meu Gheorghe încercăm să găsim soluţii de extindere, să mergem mai departe, pentru că ne considerăm la început de drum. Pentru a avea rezultate în acest domeniu de activitate, musai să-ţi placă ceea ce faci şi să te pricepi, să ai simţ de artist, pentru că vinul trăieşte, e ca o fiinţă vie, dacă nu îl îngrijeşti se îmbolnăveşte. Un vin bun încântă şi ochiul, trebuie să fie limpede, dar în acelaşi timp atrage prin aromă şi gust“, a spus Andrei. @N