Oranjada, băutura răcoritoare preferată a părinţilor şi bunicilor noştri, revine în actualitate, făcând concurenţă delicioasei limonade. Pentru că procesul de preparare a celor două băuturi este similar, preferinţa pentru una dintre ele ţine în totalitate de gusturile consumatorilor.
Ne amintim probabil de oranjadă din poveştile spuse de părinţii şi bunicii noştri, însă nu ne putem închipui că sucul de portocale „de pe vremea lor“ era la fel de bun ca un suc de portocale preparat în prezent la baruri şi cafenele sau chiar la domiciliu. În esenţă, oranjada este o băutură răcoritoare preparată foarte simplu din suc de portocale, zahăr şi sifon sau apă - prin urmare este un fresh de portocale ceva mai diluat, în funcţie de gusturile celui care îl prepară. Sucul de portocale propriu-zis este o băutură recomandată în special pentru a fi consumată dimineaţa, la micul dejun, pentru că este o sursă excelentă de energie; în schimb, avantajul oranjadei ar fi că această băutură răcoritoare este ideală pentru orice moment al zilei şi pentru orice anotimp.
Limonadă contra oranjadă
Prepararea unui suc răcoritor din zeamă de lămâie a fost o idee care a izvorât cât se poate de uşor, mai ales după ce specialiştii în nutriţie au lăudat acest fruct pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătate. De ce a durat mai mult timp până când oranjada şi-a făcut loc în frigiderul nostru, încă nu se ştie. Cu toate că prepararea celor două băuturi este asemănătoare, dacă decideţi să încercaţi oranjada este bine să ţineţi cont de anumite diferenţe existente între lămâi şi portocale, diferenţe care influenţează întreg procesul de preparare. În primul rând, portocalele sunt mult mai dulci, ceea ce înseamnă că oranjada are nevoie de mai puţin zahăr decât limonada. În al doilea rând, coaja de portocală este mai groasă decât cea de lămâie, aşa că este posibil ca