Transpiraţia excesivă este o una din problemele care afectează mulţi oameni şi în special pe timpul verii. De la haine până la alimente, transpiraţia poate avea mai multe cauze surprinzătoare. Iată o listă de cauze întocmită de specialiştii de la ivillage.com.
Băuturile calde cu cofeină
În timpul verii, în loc să ieşi cu prietenele tale la o cafea sau un cappuccino, alege o băutură rece decofeinizată. Cofeina stimulează sistemul nervos central, activând glandele sudoripare. Astfel, cu cât consumi mai multă cofeină, cu atât transpiri mai mult. În al doilea rând, băuturile calde, indiferent dacă conţin sau nu cofeină, pot determina organismul să transpire.
Materialele sintetice
Materialele sintetice, precum poliesterul, pot declanşa transpiraţia, aşa că este mai bine să le eviţi în timpul verii mai ales dacă trebuie să mergi la o întâlnire importantă. "Principalul scop al transpiraţiei este de a răci temperatura corpului nostru. Ţesături sintetice împiedică evaporarea transpiraţiei, care, la rândul său sporeşte eforturile organismului de a se răci", explică Liz Lyster, medic american. Ea recomandă înlocuirea materialelor sintetice cu materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau mătasea. Excepţie face îmbrăcămintea sport, care este realizată dintr-o ţesătură specială care permite pielii să respire.
Mâncarea picantă
Mâncarea mexicană picantă este delicioasă, dar de îndată ce vei lua prima gură vei simţi cum încep să se formeze broboane de sudoare pe fruntea ta. Creierul reacţionează la capsaicină (substanţa iute din ardei) şi crede că organismul tău are nevoie să se răcească, aşa că activează glandele sudoripare. Nu toată lumea are aceeaşi reacţie la alimentele condimentate, totuşi. De aceea, trebuie s fii atent ce alimente îţi provoacă această reacţie pentru a le putea evita măcar e perioada verii.
Cremele autobronzate şi de protecţ