•Directia de Sanatate Publica incepe supravegherea teritoriului in vederea prevenirii bolilor de sezon •Se recomanda evitarea achizitionarii de produse alimentare perisabile de la tonetele stradale
De la 1 iunie, Directia de Sanatate Publica incepe supravegherea pentru depistarea eventualelor focare de boli diareice acute. Raportarile BDA se fac saptamanal, pe toata durata verii, si au drept scop depistarea cat mai timpurie a cazurilor de boli specifice sezonului cald, dar mai ales luarea masurilor de stopare si prevenire a imbolnavirilor. In acest sens, DSP va declansa o ampla campanie de educatie sanitara a populatiei in ceea ce priveste consumul alimentelor pe perioada de vara.
In sezonul cald, pot aparea focare de boli diareice acute cauzate de parametrii necorespunzatori ai apei potabile. Pentru a preveni astfel de evenimente neplacute, DSP sfatuieste populatia sa nu stropeasca gradinile de zarzavat cu ape reziduale si sa nu se dezinfecteze fantanile daca nu au fost curatate in prealabil. Daca o persoana observa ca apa din fantana este tulbure sau prezinta un gust ciudat, trebuie anuntata DSP. Legumele si fructele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate, se impune a fi pastrata curatenia in gospodarii, iar resturile menajere sa fie depozitate la cel putin zece metri de fantani. De asemenea, trebuie respectate cu strictete regulile de igiena personala, spalarea mainilor inainte de masa fiind obligatorie.
Specialistii Compartimentului Igiena Alimentatiei din cadrul DSP au realizat materiale informative care ii avertizeaza asupra pericolelor de imbolnavire. Este recomandabil sa se evite achizitionarea alimentelor usor perisabile, precum ciocolata, bomboanele, painea si ouale. Aceste produse sunt consumate in special de copii, cei mai expusi imbolnavirilor, si de aceea autoritatile sanitare vor face tot posibilul pentru a prev