Pentru o seară efervescentă ai nevoie doar de cât mai mulţi prieteni. Un singur cocteil poate da startul distracţiei, un impuls savuros care face noaptea să strălucească. Este pur şi simplu... French Connection.
Dacă numele nu vă inspiră nimic, gândiţi-vă că toată puterea sa se află în doar două ingrediente: coniac sofisticat şi lichior de amaretto diafan. Nu este la origine o băutură franceză, cum ar părea la prima vedere, ci a fost creat undeva prin anii '50 în Statele Unite ale Americii. Impactul trebuia să fie maxim: senzualitate şi eleganţă. Este un cocteil care are nevoie de o stare de spirit.
Reţeta clasică presupune folosirea a 30 ml de coniac de foarte bună calitate şi aceeaşi cantitate de lichior amaretto. Se adaugă cuburi de gheaţă, se amestecă şi se serveşte obligatoriu pe ritm de muzică. Trebuie însă să vă aşteptaţi la senzaţii incitante. Mai întâi o căldură plăcută, căci focul coniacului începe să vă cuprindă trupul, combinată cu prospeţimea aromată a lichiorului şi răceala gheţurilor nordice. O luptă aprigă între foc şi zăpadă. Cei mai jucăuşi pot adăuga şi o feliuţă de portocală, pentru o aromă fructată neobişnuită.
Se spune că acest cocteil poate fi savurat doar de către cunoscători. De vină este coniacul, o băutură pretenţioasă, care nu face compromisuri. Confom legilor franceze extrem de stricte (ce datează de la începutul secolului al XX-lea), un coniac este autentic dacă se folosesc struguri din soiurile Ugni Blanc, Folle Blanche sau Colombard şi dacă este produs după metodele autentice din regiunea Cognac (vechi de sute de ani şi păstrate secrete de către fiecare producător în parte).
Procesul de fabricaţie presupune distilarea de două ori a vinului alb în vase mari de cupru, iar învechirea se face în butoaie de stejar, timp de cel puţin doi ani. Un "maître de chai" va echilibra aromele, astfel încât coniac