Preparatele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la creşterea nivelului de colesterol şi a greutăţii, datorită conţinutului ridicat de grăsime, precizează nutriţionistul Mihaela Bilic
Nutriţioniştii afirmă că mâncărurile tradiţionale preparate în perioada sărbătorilor de iarnă ne pun sănătatea şi silueta în pericol dacă nu sunt mâncate cu moderaţie. Medicul nutriţionist Mihalea Bilic oferă câteva trucuri culinare pentru a transforma sarmalele, piftia de porc şi salata de boeuf în mâncăruri sănătoase.
• "Sarmalele sunt cu atât mai gustoase cu cât conţin mai multă grăsime. Pentru a preveni creşterea nivelului de colesterol este recomandat să mâncăm cel mult două sarmale pe zi", spune dr. Bilic. Pentru fanii acestui preparat, medicul nutriţionist spune că există o soluţie de compromis: sarmalele din carne de pui sau de curcan cu orez, legume şi fără slănină. "Mai este un secret - carnea tocată folosită pentru umplerea sarmalelor poate fi jumătate din vită, jumătate din porc, iar gustul va fi neschimbat", precizează specialistul. Medicul recomandă, pentru diminuarea cantităţii de grăsime din preparat, să încălzim sarmalele într-un vas separat în care să punem o cană de apă. "Grăsimea va rămâne în cratiţă", spune dr. Bilic.
• Salata de boeuf este o combinaţie teoretic sănătoasă între legume fierte şi carne de vită slabă. "Singurul «păcat» este prezenţa maionezei. Este indicat să înlocuim maioneza făcută în casă cu cea din comeţ, pe ambalajul căreia să scrie «light» . Un alt secret este ca la prepararea maionezei să înlocuim uleiul cu albuş de ou, scăzând astfel numărul de kilocalorii", menţionează nutriţionistul Mihaela Bilic. Potrivit specialistului, o lingură de maioneză normală are 150 de kilocalorii, în timp ce o lingură de maioneză "light" are în jur de 30 de kilocalorii.
• În tradiţia românească, carnea de porc este principalul al