Desi in luna iulie alergiile cele mai frecvent intalnite apar la polenul de iarba, exista cazuri in care, pe fondul soarelui puternic, apar reactii alergice la aditivii din sucuri si din alimente. "In aceasta perioada pacientii pot face alergii la nivelul pielii, chiar si din cauza sucurilor sau a alimentelor. Intr-un pahar cu suc exista patru aditivi care pot favoriza alergiile. Acestia sunt colorantii, conservantii, aromatizantii si indulcitorii. Alimentele care pot fi alergizante sunt zmeura, fragii, dar si fructele cu coaja pufoasa, asa cum ar fi caisele sau piersicile", a declarat prof. dr. Georgeta Sinitchi, seful Clinicii de Alergologie a Spitalului "Sf. Spiridon". Astfel, sensibilizarea la aditivii alimentari sau la cei din bauturile racoritoare reprezinta una din cauzele numarului ridicat de pacienti prezenti la aceasta clinica. "In aceasta perioada, sunt foarte multi alergeni in atmosfera, motiv pentru care in luna iulie am avut multi pacienti, cu alergii diverse. Au fost cazuri de astm, provocat de polen sau mucegai, alergii la soare, alimente, sucuri, dar si alergii la medicamente, care se mentin pe tot parcursul anului", a adaugat dr. Sinitchi. In medie, la Clinica de Alergologie sunt inregistrate zilnic 50 de cazuri, iar medicamentele antialergice sunt la mare cautare in farmacii. "Constatam in ultima vreme o solicitare tot mai crescuta a produselor antialergice, cum ar fi Claritinul sau Ketotifenul", a declarat Gabriela Streit, presedinte al Colegiului Farmacistilor.
Alex PALADE
Desi in luna iulie alergiile cele mai frecvent intalnite apar la polenul de iarba, exista cazuri in care, pe fondul soarelui puternic, apar reactii alergice la aditivii din sucuri si din alimente. "In aceasta perioada pacientii pot face alergii la nivelul pielii, chiar si din cauza sucurilor sau a alimentelor. Intr-un pahar cu suc exista patru aditivi care pot