Oamenii sunt programaţi genetic să trăiască până la 120 de ani. Stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, poluarea, fumatul, alcoolul reduc însă durata de viaţă a omului modern.
Oamenii sunt programaţi genetic să trăiască până la 120 de ani. Stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, poluarea, fumatul, alcoolul reduc însă durata de viaţă a omului modern.
Procesul de îmbătrânire debutează la 20-30 de ani. Fiecare om ajunge însă la vârsta înţelepciunii în mod diferit, în funcţie de stilul de viaţă pe care l-a avut. Un om care a dus o viaţă echilibrată are toate şansele să se bucure de longevitate. Numeroase studii au demonstrat că procesul îmbătrânirii poate fi încetinit dacă se intervine asupra unor factori de risc. Iată care sunt aceştia. Tensiunea arterială şi colesterolul cresc uşor o dată cu vârsta. Densitatea osoasă se micşorează, ceea ce duce la instalarea osteoporozei şi apariţia fracturilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul scade, avem mai puţină energie şi de aceea ne îngrăşăm. Şi capacitatea respiratorie, masa musculară şi forţa muşchilor se reduc după 40-50 de ani. Treptat, slăbeşte şi sistemul imunitar, organismul devenind vulnerabil la infecţii şi boli degenerative. Activitatea sexuală nu mai este nici ea ca la 20 de ani. Aspectul fizic se modifică, pentru că pielea se lasă şi se ridează. Ei bine, pentru a ţine în frâu aceşti factori de risc trebuie să mâncăm sănătos, să limităm stresul, să fugim de sedentarism, să nu ne atingem de ţigară şi să nu abuzăm de alcool.
Dieta sănătoasă
Revista germană Focus a publicat o listă a alimentelor care ne ajută să ne păstrăm tinereţea. Pe lista întocmită de cercetătorii germani se numără fructele (merele, bananele, fructele de pădure), legumele (usturoiul, morcovii, soia, broccoli), peştele, laptele şi ceaiul verde. Aceste alim