Nu sunt uşoare bolile de ficat, d-alde hepatitele cronice şi cirozele, dar nu sunt mai prejos nici maladiile rinichiului, şi ele date naibii.
Cu ocazia bucuriei de sărbători, când mesele sunt înţesate de bucate care de care mai apetisante, nu se poate ca pe suferinzii de ficat şi de rinichi să-i întristezi atât de tare încât să jinduiască după aceste bucate, iar ei să mestece niscaiva brânză de vaci ca tencuiala. Profesorul Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Spitalul Fundeni, preşedintele Asociaţiei pentru Studierea Ficatului, zice că pot fi puse în farfuria acestor suferinzi destule preparate din meniul de sărbători. Totul este să existe cumpătare şi să nu se bată turcii la gura acestora. Continuăm cu recomandările privind mesele de sărbători pe care trebuie să le adopte cei cu boli de ficat. Suferindul de hepatită cronică are voie, aşa, cu mare indulgenţă, să soarbă o jumătate de pahar de şampanie la trecerea dintrei ani, ca să ciocnească şi el cu neamurile şi prietenii. Bolnavii de ciroză trebuie să se ferească de carnea de porc, de cârnaţi şi să nu mănânce sărat. Bolnavul de hepatită cronică poate mânca sarmale dietetice, iar suferindul de ciroză, în plus, trebuie să aibă varza desărată, iar tocătura să fie mai mult din orez şi doar un sfert din carne. Bolnavii de ficat să ştie că varza dulce e folositoare. Ea aduce fibre care curăţă intestinul, facilitează tranzitul intestinal şi creează condiţii pentru o digestie bună. Zeama de varză este recomandată. Bolnavul de ficat va mânca pe îndelete, masa lui trebuie să dureze 1-2 ore, fără să înfulece. Din când în când, în timpul mesei, trebuie să bea un pahar cu apă minerală. Cei cu ciroză însoţită de lichid, deci într-o fază avansată, au voie decât maximum o şuviţă de piept de pasăre şi, în general, carnea trebuie evitată. Bolnavii de ficat au voie ouă umplute şi cu maximum d