În zilele călduroase de vară, rezervele de energie se „topesc" foarte repede. Băuturile răcoritoare preparate din fructe, asimilate foarte bine de organism, dar şi unele ceaiuri s-au dovedit aliaţi de nădejde în lupta cu deshidratarea şi cu efectele acesteia.
În perioadele de caniculă, pierderea unor cantităţi importante de apă din corp are efecte grave asupra sănătăţii.
Atunci când volumul de lichide eliminat din organism depăşeşte valorile normale, datorită transpiraţiei excesive, băuturile tonice, preparate în casă, elimină riscul de deshidratare. „În astfel de situaţii, băuturile preparate din fructe şi ceaiurile sunt o alternativă sănătoasă la consumul de alcool.
Mai mult, aceste băuturi completează rezervele de săruri minerale şi de glucoză, care se pierd prin deshidratare. Mai trebuie amintit un aspect foarte important: unii cred, în mod greşit, că lichidele care ne răcoresc şi ne hrănesc, pe timp de caniculă, trebuie băute la temperaturi foarte scăzute. Dimpotrivă, tonicele pe care le consumăm vara trebuie să aibă o temperatură foarte puţin scăzută, comparativ cu mediul în care trăim.
De asemenea, pe caniculă, dacă trebuie să mergeţi prin soare, beţi o ceaşcă de ceai verde cald; este o băutură răcoritoare excelentă!", ne .spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie
Sucurile de fructe naturale, excelente la micul dejun
Un pahar cu suc de portocale natural, preparat din două portocale de mărime medie, este un tonic excelent. Băut la micul dejun, sucul se asimilează uşor şi ne asigură energie prin aportul de vitamine (mai ales vitamina C), de săruri minerale şi de hidraţi de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc ( în părţi egale) şi cu o linguriţă de miere, băutura combate migrenele şi asigură confortul fizic şi psihic.
La fel, sucul extras din trei mere, introdus zilnic în dietă