La buticurile şi în pieţele din Suceava unde se comercializează legume de sezon vânzătorii scot la reducere marfa stricată.
Sucevenii îşi pot prepara în această perioadă o ciorbă cu legume cumpărate aproape gratuit. Pieţarii caută să scape la preţuri de nimic de legumele uşor perisabile.
Astfel, un kilogram de gogoşari vestejiţi costă 1 leu, iar unul de gogoşari stricaţi pe jumătate 50 de bani. Un kilogram de roşii strivite şi unul de castraveţi vestejiţi nu costă mai mult de 50 de bani. Dacă nici aşa nu se vând, atunci comercianţii apelează la altă metodă. „Le pun mai mult de un kilogram celor care cumpără, ca să scap de ei mai repede“, mărturiseşte Alina Petrovici, vânzătoare.
Ascund marfa la inspecţii
Chiar dacă unii cumpărători strâmbă din nas, alţii găsesc că e o afacere bună. „La urma urmei tot acolo ajung, în oală. Ce contează aspectul? Doar nu fac parada modei cu ei. Decât să iau un kilogram la doi lei mai bine iau unul la 1 leu şi-mi mai rămâne şi de o pâine“, spune Victoria Neacşu, cumpărător fidel al produselor la ofertă.
Controalele celor de la Oficiul de Protecţie a Consumatorilor (CJPC) sunt rare la aprozarele ambulante de pe stradă. Doar pieţarii suceveni au parte de vizite dese. „Astfel de produse sunt neconforme condiţiilor de calitate. Distribuitorii sunt obligaţi prin lege să comercializeze produse sigure consumatorilor. Dacă nu respectă acest lucru primesc amendă de la 2.000 până la 20.000 de lei“, a declarat Elena Oanea, şefa OPC Suceava. De cele mai multe ori însă inspectorii spun că vânzătorii ascund marfa cu probleme când aud de controale şi o scot după plecarea lor.