Soţii Alexandru sunt singurii braşoveni care au făcut din consumul germenilor o adevărată afacere din care pot duce un trai decent. Germenii de grâu, de ridichi, de varză roşie sau de năut sunt sănătoşi din foarte multe puncte de vedere.
Schinduf, năut, mazăre sau varză sunt doar câţiva din germenii comercializaţi de familia Alexandru. Aurica Alexandru se ocupă de creşterea germenilor de trei ani, după ce soţul ei a venit din Israel, unde a văzut că germenii se consumă în restaurante, la discreţie. Astfel că, cei doi şi-au pus în aplicare ideea. Ei au amenajat un laborator, în care produc germeni. Aparatura nu este deloc complicată. „Este un aparat electronic programat să stropească seminţele la un anumit interval. Unele trebuiesc stropite mai des, altele mai rar, depinde de soi. Aici avem orz pentru lăstari. Sunt foarte sănătoşi. Sunt pentru consumul uman: detoxifiere, aport de vitamine. Folosiţi în stare brută sau în salate. Celelalte sunt seminţe de lucernă germinate. Ele se spală foarte bine şi se pun în caserole. Înainte de folosire se clătesc cu apă rece. Nu se gătesc termic, căci le omorâm. Numai crude, altfel mai bine mâncaţi pâine prăjită. La fel se întâmplă cu germenii de grâu. Un alt aliment extraordinar este năutul. Când n-ai energie mănânci năut crud, în salate, cu dresinguri. Îţi dă vigoare şi e foarte săţios. Te saturi imediat din el, căci conţine proteine vegetale. În partea aceasta avem germeni de ridichi. Sunt extraordinare şi se pun în sandwişuri, salate. N-au niciun fel de aditivi sau coloranţi. Apoi, mai avem lintea: are colţişori, e vie. Nu este o linte moartă, tratată. Este foarte bună. Se poate face pateu, cu mixerul, cu puţină ceapă, cu piper”, ne explică Aurica Alexandru.
Au nevoie de atenţie sporită
Seminţele din care sunt făcuţi germenii sunt procurate de la Institutele de cercetări Fundulea şi Teleorman şi sunt s