Cartofi, varză, sparanghel, cârnaţi, carne de porc şi bere, multă bere, aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte bucătăria germană, una dintre cele mai consistente şi bogate bucătării din lume. Aşadar dacă vreţi să ţineţi cură de slăbire, nu este indicat să vă apropiaţi de mâncarea germană, însă dacă vreţi să savuraţi o mâncare gustoasă şi săţioasă atunci aţi făcut algerea potrivită.
Bucătăria germană are o istorie bogată şi interesantă, tradiţia culinară fiind unitară pe teritoriul Germaniei de abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unificarea teritoriilor germane într-un singur stat. Însă chiar şi aşa regiunile şi-au păstrat individualitatea culinară, astfel că în partea de vest a Germaniei, în Schwarwald şi Baden-Wittemberg, s-a păstrat puternica influenţă a Franţei şi Elveţiei, unde un rol important îl joacă legumele, în timp ce la sud, în Bavaria, se mănâncă mai multe grăsimi şi mâncăruri mai consistente, pe bază de carne. O altă deosebire importantă între regiuni este diferenţa dintre bucătăria din fosta Germanie de Vest şi cea din fosta Germanie de Est, est-germanii primind foarte multe influenţe din partea bucătăriilor din Ungaria, Rusia sau alte ţări foste comuniste, printre care şi România, astfel nu este de mirare dacă observaţi că există asemănări mari între bucătăria românească şi cea germană.
Cartofii şi varza la putere
Probabil germanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi de pe planetă. Pur şi simplu ei iubesc această legumă, reuşind să o gătească în cele mai diverse feluri. Fie că sunt copţi, fierţi, prăjiţi sau făcuţi la grătar, aproape că nu există fel de mâncare care să nu aibă alături sau în compoziţie, cartofii. Cu toate acestea, germanii nu se prea se dau în vânt dupa piure, ei preferând mai degrabă tăiţeii. Printre cele mai populare feluri pe bază de cartofi se numără supa cremă de cartofi, sala