CE BEM, CE MĂNCĂM
Apa reprezintă aproape jumătate din cantitatea de ingrediente utilizate pentru şunca Păltiniş.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Apa reprezintă aproape jumătate din cantitatea de ingrediente utilizate pentru şunca Păltiniş.
Şunca Păltiniş este un produs sterilizat din carne de porc de tip conservă, obţinut din pulpă (47,5%) şi apă reţinută şi stabilizată de amidonul din cartofi, proteină din soia şi o serie de aditivi gelifianţi (E450, E407). Şunca este aromatizată cu un potenţiator de aromă E621, glutamatul monosodic, care poate avea efecte neurotoxice, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Conservantul E250, nitrit de sodiu, poate genera nitrozamine cancerigene şi are o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Stabilizatorii de tipul difosfaţi E450 aduc un exces de fosfor care poate dezechilibra balanţa calciului, împiedicând fixarea acestuia în oase. În timp, în urma consumului în exces, aceste substanţe pot determina apariţia osteoporozei. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de fosfaţi din alimente este de 0-25 mg/kg corp. Agentul de gelifiere, caragenan, poate provoca afecţiuni intestinale, în cazul unui consum ridicat. De asemenea, conserva are în compoziţie o cantitate mare de sodiu. Consumatorii trebuie să ţină cont de ea pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru o persoană adultă. Densitatea energetică a produsului este mică spre medie (102 kcal/100 de grame).
În urma analizei informaţiilor înscrise pe eticheta produsului, specialistul ne spune că şunca analizată poate fi consumată în cantităţi moderate în contextul unei diete echilibrate şi diversificate de către persoanele sănătoase şi active. Din cauza aditivilor alimentari din compoziţie, produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însăr