„Adevărul de Seară” vă propune un ghid al restaurantelor în care puteţi servi mâncăruri tradiţionale româneşti. Crama Veche, Casa Someşană şi Terasa Tonight sunt printre favoritele bistriţenilor. Pentru cei care nu au uitat încă de mămăliga cu brânză, ciorba de fasole cu ciolan şi nelipsita ţuică ardelenească avem trei sugestii de restaurante unde le găsiţi: Crama Veche, Casa Someşană şi Terasa Tonight.
Crama Veche
Situată în parcul Municipal, lângă Casa Municipală de Cultură, Crama Veche este fără îndoială un restaurant autentic românesc. Atmosfera vremurilor de odinioară, redată de obiectele decorative, se îmbină cu mirosul proaspăt al bucatelor preparate ca la ţară şi cu o servire profesionistă. Crama Veche este alegere ideală a celor care vor să îşi amintească de tot ce înseamnă cultura românească pură.
Pe acordurile lui Dumitru Fărcaş, ale Cvartetului Transilvan sau ale altor intrerpreţi de folclor, bistriţenii pot servi bucate dintre cele mai alese. Din meniul cramei nu lipsesc aperitivele „de-ale porcului” (14,2 de lei), „platoul românesc”(11,20 de lei) sau „aitura” (9,6 de lei). ,,Zămurile” (de salată, de fasole cu tarhon şi afumătură, de burtă sau ţărănească de văcuţă) sunt preparate după reţetele bunicii şi au preţuri între 7,3 şi 11,10 lei. Crama are saloane pentru fumători şi nefumători, iar fetele oacheşe, îmbrăcate în costume populare, vă servesc şi specilităţi din bucătăria săsească.
Casa Someşană
Cu un interior decorat în stil tradiţional şi o terasă care completează imaginea unei case vechi româneşti, Casa Someşană (strada Tărpiului) îi aşteaptă pe cei care vor să poposească aici, cu un meniu plin de bunătăţi. La micul dejun sunt trecute pe listă mămăliga cu brânză şi jumări (6,5 lei) şi papară de ou şi cârnaţi (5,5 lei). La „specialităţi ale casei” localul bifează „platoul românesc”