Fructele şi legumele colorate nu sunt doar apetisante, dar te ajută şi să lupţi împotriva celei mai temute boli: cancerul.
Experţii de la Institutul Naţional de Cancer din SUA estimează că, prin dietă, aproape o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite. Ei spun că proprietăţile anticancerigene ale unor alimente se datorează în primul rând conţinutului ridicat de antioxidanţi care neutralizează acţiunea radicalilor liberi, dar şi altor fitochimicale care intră în componenţa lor.
1. Avocado este bogat în glutation, un antioxidant care are proprietatea de a bloca absorbţia intestinală a grăsimilor nocive. Acest fruct este şi o sursă importantă de potasiu şi de betacaroten. Cercetările realizate de-a lungul timpului au arătat că fructul de avocado este benefic mai ales pentru prevenirea cancerului hepatic, ajutând la menţinerea sănătăţii ficatului.
2. Morcovii au un conţinut ridicat de betacaroten, ajutând la scăderea riscului de cancer pulmonar, bucal, gastrointestinal, de vezică, de prostată sau de sân. De asemenea, studiile realizate la Institutul de Ştiinţe Agricole din Danemarca arată o încetinire a multiplicării celulelor canceroase atunci când sunt expuse falcarinolului, o substanţă ce intră în componenţa morcovilor. Experţii spun că putem beneficia de aceste proprietăţi mai ales dacă vom consuma morcovii proaspeţi.
3. Broccoli, varza şi conopida conţin o substanţă, indol-3-carbinol, care contribuie la combaterea cancerului de sân. De asemenea, broccoli proaspăt este bogat în sulforafan, un compus ce îi conferă proprietăţi anticancer, ajutând mai ales la prevenirea cancerului colorectal. Studiile de laborator au demonstrat că această substanţă împiedică dezvoltarea tumorilor.
4. Usturoiul stimulează imunitatea întregului organism şi are proprietăţi antibacteriene, ajutând la inhibarea substanţelor ce pot declanşa cancerul. El îm