Riscul de îmbolnăvire de diabet zaharat este mult mai scăzut la persoanele care obişnuiesc să bea cafea sau ceai zilnic, faţă de cele care nu consumă deloc aceste băuturi. Sursa: Arhiva EVZ
Aceasta este concluzia unei analize care a luat la puricat 18 studii separate, efectuate pe aproape 500.000 de subiecţi, notează BBC
Potrivit cercetătorilor, cei care beau trei sau patru ceşti de cafea sau ceai pe zi îşi reduc riscul de îmbolnăvire cu o cincime.
Nici beneficiile cafelei decofeinizate nu sunt de neglijat, riscul apariţiei diabetului zaharat (de tip 2) fiind redus cu o treime în acest caz.
Diabetul zaharat este o afecţiune se instalează timpuriu, în jurul vârstei de 40 de ani.
Afecţiunea se declanşează când organismul nu are suficientă insulină sau când nu poate folosi insulina pe care o produce pentru transformarea glucozei în energie.
Boala se poate trata urmând un stil de viaţă sănătos - dietă asociată cu sport şi medicaţie.
Medicul Rachel Huxley, de la Universităţii Sydney din Australia, care a condus echipa de cercetare, crede că efectul benefic ar putea fi datorat mai multor compuşi activi ai cafelei şi ai ceaiului, respectiv magneziu şi antioxidanţi.
"Putem fi siguri de faptul că dezvoltarea diabetului zaharat este puternic legată de stilul de viaţă. Asta înseamnă că, în multe cazuri, îmbolnăvirea ar putea fi prevenită prin menţinerea în formă şi alimentaţie sănătoasă, fără grăsimi, sare şi zahăr, dar bogată în fructe şi legume", a declarat un alt medic care a participat la analiza prezentată de BBC.
CITIŢI ŞI:
Copiii, ameninţaţi de diabetul de tip II