Chipsurile şi snacksurile conţin o substanţă care distruge celulele creierului, potrivit unui studiu american, preluat de thesun.co.uk. Urmele acestei substanţe, numită acrilamidă, au fost
Chipsurile şi snacksurile conţin o substanţă care distruge celulele creierului, potrivit unui studiu american, preluat de thesun.co.uk. Urmele acestei substanţe, numită acrilamidă, au fost descoperite de specialişti în creierul victimelor maladiei Alzheimer. Boala este caracterizată prin demenţă, peste 24 de milioane de persoane din întreaga lume fiind afectate.
Acrilamida, în cereale şi biscuiţi
Acrilamida se găseşte de obicei în hrana procesată, de tipul chipsurilor. Substanţa este şi cancerigenă. Consumul mare de alimente care conţin această substanţă poate provoca infertilitate masculină, probleme musculare şi de coordonare.
Specialiştii de la Colegiul de medicină "Albert Einstein" din New York spun că substanţa se formează în momentul în care sunt prăjite alimente bogate în amidon. Acrilamida mai poate fi întâlnită în cereale, pâine prăjită şi biscuiţi, dar şi în fumul de ţigară.
Substanţa este utilizată în industrie ca agent de îngroşare, iar muncitorii care manevrează substanţele poartă îmbrăcăminte de protecţie. Medicii au cerut să se facă urgent mai multe analize pentru a se stabili o legătură clară între consumul de acrilamidă şi numărul din ce în ce mai mare a cazurilor de Alzheimer.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea consumului de acrilamidă la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chipsuri conţine 980 de micrograme de acrilamidă.