Această varietate britanică a tradiţionalei supe spaniole gazpacho foloseşte castraveţi în locul obişnuitelor tomate, reprezentând un preparat lejer şi revigorant, ideal pentru sezonul de vară.
Ingrediente (4 porţii)
2 castraveţi mari
4 tulpini de ţelină cu frunze, tăiate mărunt
1 mână de frunze de pătrunjel, tocate
1 mână de frunze de mărar, tocate
100 de grame de struguri verzi
2 ardei iuţi verzi, fără seminţe, tăiaţi în cuburi mici
250 de mililitri de iaurt integral natural
2 bucăţi groase de pâine albă, fără coajă
3 linguri de oţet
100 de mililitri de ulei de măsline
Crutoane cu chilli:
200 de grame de bucăţi de pâine întărită, fără coajă
100 de mililitri de ulei de măsline
3 căţei de usturoi pisaţi
sare de mare
1/2 lingură de chilli pisat
Mod de preparare:
Tăiaţi o bucată lungă de şase centimetri dintr-unul dintre cei doi castraveţi. Decojiţi şi tăiaţi în cuburi mari bucata rămasă împreună cu celălalt castravete şi puneţi-le în mixer.
Adăugaţi celelalte ingrediente, exceptând uleiul, şi porniţi mixerul, până obţineţi un piure omogen. Adăugaţi uleiul şi amestecaţi din nou, până se obţine o pastă fină. Transferaţi compoziţia într-un vas de lut şi lăsaţi-o să se răcească timp de două ore.
Pentru a pregăti crutoanele cu chilli, tăiaţi pâinea în cuburi de mărime potrivită. Mai întâi, trebuie să oferiţi uleiului o aromă specială. Pentru aceasta, încălziţi uleiul într-o tigaie, adăugaţi bucăţile pisate de usturoi şi prăjiţi-le până se îngălbenesc. Scoateţi-le din tigaie cu o lingură-strecurătoare. Adăugaţi bucăţile de pâine în uleiul aromatizat şi prăjiţi-le la foc mic până se îngălbenesc. Asezonaţi cu sare de mare şi adăugaţi praful pisat de chilli. Lăsaţi să se răcească.
Înainte de a servi preparatul, decojiţi bucata de castravete rămasă, scoateţi seminţ