Iarna, alimentaţia ne poate face diverse probleme în ceea ce priveşte menţinerea greutăţii. Acum, fructele şi legumele nu mai sunt proaspete, ca să nu mai vorbim de varietatea lor slabă. Dacă am muncit toată vara pentru a ne mândri cu un trup frumos, iarna, toată această grijă sporită pentru siluetă poate să decadă. După mesele copioase de Crăciun şi Revelion, kilogramele în plus devin o problemă. În acelaşi timp, o cură de slăbire propriu-zisă nu e indicată, cu atât mai puţin una drastică, de dragul de a arăta mai bine după ce ne-am „ghiftuit” două săptămâni. Iarna este anotimpul în care corpul uman foloseşte grăsimea acumulată în timpul anului ca sursă de energie, o cură drastică nefăcând altceva decât să dea metabolismul peste cap. Singura soluţie rămâne păstrarea greutăţii pentru moment, aşteptând un moment favorabil pentru pierderea ei. Aşadar, pentru a evita neplăcutul proces al îngrăşării iarna, este recomandat să evităm mâncărurile grase, să bem multă apă plată şi să ne abţinem de la mese seara.
Pui, peşte şi legume conservate
Aşa cum vremea de afară se schimbă, iar formele de viaţă din natură se conservă, la fel, omul trebuie să-şi adapteze metabolismul în funcţie de anotimpuri. Iarna influenţează foarte mult stilul culinar, îndemnând la mai multe grăsimi, dar este recomandat să fie evitate măcar cele saturate. Nutriţioniştii dau undă verde la peşte, pui şi câteodată la carnea roşie de vită. Se pot savura oricând portocalele ce se găsesc pe toate drumurile iarna, pentru un metabolism mai rapid şi pentru un sistem imunitar mai puternic. Aşa nu ne chinuim corpul cu cura de slăbire şi nici nu ne îngrăşăm. Pentru a grăbi puţin funcţiile metabolice care încetinesc iarna, ar trebui să ne pregătim încă din toamnă ardei copţi, vinete, suc de roşii, fructe, compoturi, toate dovedindu-se un real ajutor pe timp de iarna, fie că sunt conservate sau c