Biotehnologul Magdalena Şandric a realizat o analiză calitativă a produselor de panificaţie Există şi produse de panificaţie care afectează negativ sănătatea. Un specialist de la
Biotehnologul Magdalena Şandric a realizat o analiză calitativă a produselor de panificaţie
Există şi produse de panificaţie care afectează negativ sănătatea. Un specialist de la Institutul de Bioresurse Alimentare ne spune care sunt hibele pâinii.
Adevărul: Ce se înţelege prin pâine cu defect?
- Magdalena Şandric: Acele produse ale căror caracteristici se abat de la condiţiile normale sunt catalogate ca fiind "defecte".
Influenţează aceste defecte sănătatea omului?
- Defectele pâinii influenţează calitatea produsului, dar şi sănătatea consumatorului. O pâine care nu este bine coaptă provocă probleme celor suferinzi de ulcer şi gastrită.
Cum pot fi recunoscute defectele?
- Forma bombată sau aplatizată a pâinii, volumul insuficient, coaja de culoare palidă, prea închisă sau neuniformă sunt considerate defecte ale pâinii. Produsul cu băşici arse sau crăpături, cu un miez cleios, sfărâmicios sau care prezintă goluri, cu gust fad, acru, prea sărat sau nesărat este, de asemenea, defect.
Care sunt cauzele acestor hibe?
- Defectele pot apărea ca urmare a folosirii de făinuri şi de materii auxiliare necorespunzătoare calitativ, conducerii greşite a procesului tehnologic, depozitării şi manipulării necorespunzătoare a pâinii.
Ce rol are făina?
- Dintre ingredientele principale, făina are un rol esenţial. Dacă făina are miros de mucegai, de sulfură de carbon sau de stătut, nu este indicată pentru fabricaţie. Dacă făina prezintă impurităţi minerale precum nisip, pământ, aceasta se va folosi doar ca hrană pentru animale sau în scopuri industriale. Când are gust amar ori înţepător, produsul f