Producătorii de carne de miel din Braşov intenţionează să vândă mielul de Paşte din acest an „la preţ de criză”. Asta înseamnă, potrivit lor, că preţul kilogramului nu va mai creşte, ci va rămâne la nivelul celui mai mic preţ practicat anul trecut. Producătorii spun că vor veni în pieţele din Braşov chiar înainte de Paştele Catolic, care va fi sărbătorit anul acesta pe 12 aprilie. „Dacă mieii vor fi buni de sacrificat, adică să aibă minim 7 kg carcasa, vom ieşi la vânzare în săptămâna dinaintea Paştelui”, ne-a declarat Alexandru Elei, producător din Homorod. Deja, acesta a avansat şi preţul cu care îşi va vinde marfa – 15 lei pe kg. „Măcar ca anul trecut să fie preţul. Eu şi anul trecut am dat mielul cu 15 lei, deşi se vindea la început cu 18 lei. Acum însă, cu criza asta… nu ştiu ce bani o să aibă lumea. La preţul ăsta, însă, nu o să reuşim să scoatem nici măcar ce am investit. De profit, nici nu poate fi vorba. Noroc cu subvenţia de la stat, a venit săptămâna trecută ultima parte. Furajele şi ele s-au scumpit. Deocamdată aşteptăm şi noi să vedem cum o să fie preţul anul ăsta”, a mai spus Alexandru Elei. Potrivit acestuia, acum, un „miel la viaţă” se vinde cu 12 lei kg. „Ceea ce înseamnă că, la tăiat, ar trebui să fie 20-25 de lei”. Alexandru Elei a mai precizat că anul ăsta vrea să vândă 1.300 de miei.
Parlamentul European le permite ţăranilor să îşi sacrifice mieii şi porcii în mod tradiţional
Comisia de Agricultură a Parlamentului European le dă voie fermierilor români să taie animalele după regulile proprii, însă doar de Paşte şi Crăciun.
Astfel, mieii şi porcii pot fi sacrificaţi în mod tradiţional cu zece zile înainte de Paşte şi Crăciun, nu mai devreme. S-a renunţat, în acest fel, la metoda care presupunea asomarea animalelor înainte de tăiere.
Revenirea la sacrificarea tradiţională a fost propusă de