O alimentaţie bogată în grăsimi creşte riscul bolilor cardiovasculare, dar şi de afecţiuni ale gingiilor care culminează cu sângerări şi cu pierderea dinţilor, avertizează specialiştii.
Faptul că grăsimile în exces modifică flora intestinală este un lucru cunoscut deja de multă vreme în lumea ştiinţifică. Aici, acizii graşi favorizează proliferarea unor bacterii pro-inflamatoare, iar ele, la rândul lor, creează un teren favorabil pentru instalarea diabetului zaharat de tip 2.
De curând, însă, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Sănătate francez au dovedit că grăsimile modifică şi flora bacteriană bucală. Astfel, bacteriile proinflamatoare de la nivelul gurii produse din cauza unei alimentaţii bogate în grăsimi duc la apariţia gingivitei şi, mai târziu, a bolii parodontale, cunoscută popular sub numele de parodontoză. Cercetătorii Rémy Burcelin şi Vincent Blasco au aflat astfel şi de ce, în multe cazuri, diabetul şi boala parodontală sunt afecţiuni asociate.
De altfel, ei susţin că gingivita şi afecţiunile parodontale s-ar putea număra printre semnele care anunţă instalarea diabetului zaharat de tip 2.
„Boala parodontală – parodontoza, cum i se spune în popor – afectează ţesuturile de susţinere ale dintelui: ligamentele parodontale, gingia şi osul alveolar, având ca urmare mobilizarea şi, în timp, pierderea dinţilor. Această afecţiune este destul de silenţioasă şi, de aceea, multe persoane nu ştiu că o au. O gură fără carii nu înseamnă neapărat că persoana respectivă nu are probleme de ordin parodontal“, explică medicul stomatolog Raluca Manea, de la Clinica Imperial Dent, din Bucureşti.
Bacteriile „rele“ se hrănesc cu grăsimi
Bacterii precum Fusobacterium nucleatum şi Prevotella intermedia trăiesc în cavitatea bucală fără să ne dăuneze. Dar, cum ele se hrănesc în special cu grăsimi, o dietă prea grasă le face să se înmulţească n