Nutriţioniştii susţin că Ioana Spangenberg (30 de ani), o româncă devenită celebră pentru talia ei de doar 50 de centimetri, este sever subponderală.
Ioana Spangenberg, născută în România, la Arad, şi căsătorită în Germania, a ajuns cunoscută în lumea modei datorită formelor ei de viespe. Top-modelul are o înălţime de 1,67 metri şi o greutate de 38 de kilograme, însă ceea ce a făcut-o remarcată este talia ei de doar 50 de centimetri. Deşi susţine că mănâncă trei mese copioase pe zi, care includ cantităţi însemnate de pizza, ciocolată sau chipsuri, nutriţioniştii sunt de părere că „femeia-clepsidră" este, în fapt, subnutrită.
„Cu un indice de masă corporală de 13,6, Ioana Spangenberg este sever subponderală, în condiţiile în care limitele normale se încadrează între 18,5 şi 24,9", a declarat Helen Money, expert nutriţionist, pentru presa britanică. Dieta adoptată de modelul de origine română are un conţinut foarte scăzut de vitamine şi minerale esenţiale, mai consideră Money. „Acest aspect, coroborat cu greutatea corporală mică, indică faptul că Ioana Spangenberg este foarte subnutrită", a concluzionat specialistul.
În urmă cu câteva zile, când presa britanică remarca talia de viespe a Ioanei Spangenberg, aceasta declara ziariştilor că mănâncă trei mese pe zi şi că are un apetit deosebit faţă de preparatele de tip fast-food. Experţii sunt, însă, sceptici. „Cu această greutate corporală şi cu o astfel de dietă, sunt foarte surprinsă că Ioana are energia de a munci. M-aş fi aşteptat mai degrabă să fie internată în spital", a spus nutriţionistul Helen Money.
Salvată de soţ
Ioana s-a născut cu o greutate normală, trupul său suferind transformări majore în perioada adolescenţei: la 13 ani măsura doar 38 de centimetri în talie. Femeia susţine că, iniţial, a încercat să se îngraşe pentru că „în România era considerat semn d