Românii nu vor plăti mai mult pe mâncare până la finele anului, ne asigură reprezentanţii industriei alimentare. Producătorii spun că în următoarele două săptămâni nu vor recurge la majorări de preţuri, o aliniere a preţurilor în funcţie de costurile cu materia primă fiind posibilă în primul trimestru al anului viitor.
"Până la finele anului exclud orice majorare de preţuri. O asemenea măsură ar fi neconstructivă. Nimeni nu va încerca să facă o nouă reaşezare a preţurilor în această perioadă. Nu că nu ar fi motive", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedinte Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
Mezeluri mai scumpe cu 5-7%
Unul dintre motivele care ar justifica o majorare a preţurilor la mezeluri este costul materiei prime, este de părere reprezentantul Romalimenta. Minea spune că o "reaşezare" a preţurilor produselor finite se va face probabil în primul trimestru al anului viitor. "Există o diferenţă flagrantă între costul materiilor prime şi preţul final al produselor procesate. Anul viitor nu există decât trei soluţii: una ar fi falimentul, a doua ar fi ca cei din domeniu să modifice reţetele, dar atunci calitatea produsului finit ar avea de suferit. A treia soluţie ar fi recalcularea preţurilor în funcţie de costul materiei prime. Nu vor fi majorări cu zeci de procente, ci cu 5-6-7%", a declarat Sorin Minea.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010 produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 4,91 %, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele şi produsele de lapte sunt mai scumpe cu 3,7%, telemeaua de vacă cu 3,63%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 4,5% în noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu aproape 30% în noiembrie 2011 faţă de decembrie a