Musulmanii din Dobrogea au serbat ieri Ramazan Bairamul prin mese îmbeluşugate. În comuna Valu lui Traian, de lângă Constanţa, trăiesc aproximativ 500 de familii de turci şi tătari. Postul musulmanilor s-a terminat, aşa că s-a dat dezlegare la mâncăruri alese şi baclavale. Ieri dimineaţă, nu s-a luminat bine de ziuă, că bărbaţii au pornit spre geamie, ca să participe la slujba de Ramazan Bairam.
În localităţile din Dobrogea unde locuiesc musulmani au răsunat glasurile imamilor care i-au chemat pe credincioşi la rugăciune.
O sărbătoare a familiei
Pentru Ghiunghior (35 de ani) şi Turgai Cadîr (42 de ani), o familie autentică de tătari din Valu lui Traian, Bairamul este o sărbătoare a familiei.
Nepoţii - Zenghin, Zenur, Hacan şi Denis - au venit dis-de-dimineaţă să sărute mâna lui „babai“, adică bunicul, cel mai bătrân şi mai respectat membru al familiei.
Ghiunghior a pregătit numai delicatese pentru masa de Bairam. Una dintre cele mai delicioase este o specialitate orientală, imam baildî - vinete umplute cu carne tocată şi coapte.
La fel de delicioase sunt şi alte preparate tradiţionale - cobete, care seamănă foarte bine cu colţunaşii româneşti, dar şi geantâc, care se prepară din aluat dospit cu carne tocată de vită, oaie sau pui.
Pe masă sunt şi sarmale, ardei umpluţi şi friptură de pui. Dulciurile, baclavalele şi sarailii însiropate cu miere sunt puse la loc de cinste. Alcoolul lipseşte, fiindcă e interzis de Cartea Sfântă. În schimb, musulmanii beau multă cafea.
Cel mai în vârstă şi mai înţelept membru al familiei, Fezazi Cadîr, are 80 de ani şi povesteşte despre sărbătoarea musulmanilor: „Noi ţinem post timp de o lună, după care avem sărbătoare trei zile. Vin în vizită copiii, nepoţii şi facem masă mare“.
Au sosit şi musafirii: fiica cea mare,