Lăudată şi recomandată pentru beneficiile pe care le are asupra fizicului şi psihicului, mâncarea „perfectă“ poate să dăuneze grav sănătăţii, spun specialiştii în nutriţie. Pavat cu intenţii bune, drumul până la silueta potrivită poate ascunde excese. Dietele drastice pot deveni o obsesie în sine, ceea ce poate duce la malnutriţie, depresie sau la boli cronice.
Efectele alimentaţiei asupra sănătăţii devin un subiect de interes pentru tot mai mulţi români, în condiţiile în care stilul de viaţă, din ce în ce mai aglomerat şi mai stresant, predispune la obezitate şi aduce după sine o gamă largă de probleme de sănătate. Eurobarometrul realizat în 2010 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară arată că 47% din români (37%, media europeană) se tem că mâncarea pe care o consumă îi îmbolnăveşte, mai mulţi decât cei cărora le este frică de accidentele de maşină (34%), sau să fie victimele unei infracţiuni (19%). Cercetarea realizată la nivelul celor 27 de state membre UE arată şi că 24% din români verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă. La nivel european, media este de 23%, faţă de 6%, procentul europenilor care se declarau preocupaţi de caloriile din dietă în 2005, când a fost realizat studiul precedent.
Mese haotice, fast-food şi dulciuri
Pentru Ana-Maria Muşat (25 de ani), studentă la Litere în Bucureşti, a început să fie important ce mănâncă în urmă cu câţiva ani, după ce a constatat că analizele arată un nivel ridicat al grăsimilor din sânge. „Până atunci eram o împătimită a mâncărurilor de tip fast-food şi a dulciurilor", spune Ana-Maria. „Mesele zilnice erau total haotice. Fie nu mâncam toată ziua şi seara dădeam iama în fast-food sau îmi prăjeam o porţie «sănătoasă» de cartofi, fie comandam o pizza. Mi-am dat seama că este cel mai nesănătos lucru pe care îl puteam face."
Aşa că a renunţat la mâncărur