Un obicei străvechi, unic în țară, a fost reconstituit pentru clujeni. Vorbim despre împănatul boului, o tradiție specifică perioadei solstițiului de vară, care din păcate se mai păstrează doar în câteva sate transilvănene. Tradiţia a fost reînviată în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.
Reprezentanţii Muzeului Etnografic din Transilvania şi-au propus să readucă în actualitate obiceiuri şi tradiţii de mult uitate. Așa s-a făcut că obiceul boului împănat a fost reconstituit pas cu pas.
“Boul înstruțat sau împănat este una dintre cele mai interesante și arhaice tradiții care a supraviețuit într-o arie foarte restrânsă din Transilvania. Este un obicei care se mai practică doar în câteva localităţi din judeţele Bistrița-Năsăud şi Cluj și ceea ce încercăm noi aici e să oferim o reconstituire pentru publicul clujean”, a declarat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca.
Conform tradiţiei, cel mai vestit fecior din sat alegea un bou frumos, pe care îl ducea la păscut într-o poiană, unde era lăsat liber o noapte întreagă. La revărsatul zorilor, boul era readus în sat şi pregătit pentru ceremonial.
După purificarea acestuia, prin spălare cu „apă neîncepută”, i se punea la gât o cunună de flori de câmp, spice de grâu şi sânziene, iar fetele „îl îmbrăcau” cu feţe de masă şi covoare. Îndrumat de un vătaf, alaiul ducea „boul înstruţat” din gospodărie în gospodărie, în timp ce feciorii intonau oraţii.
De la sărbătoarea câmpenească nu lipsesc niciodată bucatele alese.
„Pregătim balmoșul de oaie și tocănița de miel. Nu e niciun secret la gătit, trebuie doar să fie toate ingredientele bune”, a spus bucătarul.
La ceremonial au fost prezenți și meșteri populari, hotărâți să ducă mai departe tradițiile străvechi.
După ce boul a fost împănat, cei prezenți au avut parte de un spectacol folcloric.
Cristina Toma