de Alexandra CHEŞCU
21 aprilie 2013 23:50
16 vizualizari
A-A+
Se spune că de vrei să cunoşti mai bine sufletul unui popor ar trebui să stai cu el la masă. Şi cum ai putea face asta, altfel decât călătorind? Destinate exclusiv gurmanzilor, acest gen de călătorii le garantează "mâncăcioşilor", sau mai precis, vânătorilor de arome gustative, drumuri fascinante în \inuturile grecilor, turcilor, francezilor, englezilor, peruanilor...asiaticilor...
Tăiţeii de pui cu sos de soia şi legume, ai chinezilor, vatruski, băscuţele cu brânză ale ruşilor, Baba Ghannouj sau musacaua arabilor, garam masala, mixul de condimente al indienilor, Ikan Panggang ori Sambal Sotong, cu alte cuvinte peştele şi fructele de mare ale malaesienilor nu le-am putea prepara la fel ca ei, oricât ne-am strădui. Să fie de vină aerul, apa şi pământul din care ingredientele îşi trag seva...Iscusinţa bucătarilor, la un loc cu secretele de "prelucrare" transmise din generaţie în generaţie şi păstrate cu sfinţenie.
Oricum ar fi, nu ne împiedică nimeni ca, în inima Sibiului să ne apucăm de gătit un fel de mâncare născut la sute de mii de kilometri depărtare, însă sigur e că gusturile nu vor fi la noi, ca la ele acasă. Aşa că, acesta e un motiv în plus pentru o călătorie. În ţara mărilor şi a peştelui, a mâncărurilor degustate cu mâna de pe frunze de palmier, cum se întâmplă în insulele exotice, în vârful vreunui munte sau să oprim pentru câteva scurte momente la o masă grecească, vopsită în albastru de la malul mării pentru a degusta un frappe cum numai grecii ştiu să-l facă sau o plăcintă cu brânză feta şi spanac.
Gurmand pe lângă casă
Ştim cu toţii cu ce se mănâncă...mâncarea românească, iar sarmalele şi micii apar aproape natural pe mesele de sindrofie. Cu toate acestea, mâncarea de acasă este cea care îi face cel mai tare să sufere