Un austriac, expert in gastronomie, vrea sa deschida la Oradea o scoala de gatit. Maestru bucatar, manager de hoteluri, calator prin lumea larga, putin filozof - pe scurt, un adevarat personaj. Cine l-a cunoscut nu-l uita niciodata, cine i-a gustat preparatele ar vrea sa-l aiba mereu aproape.
Viata chiar are gust! Iar pentru Gunther Kiem, expresia e de doua ori adevarata. Expert in management hotelier, laureat al mai multor competitii mondiale de gatit si fost redactor-sef al unei reviste de profil, austriacul si-a trait viata ca un boem cavaler ratacitor. Ajuns la pensie, omul spune ca nu poate sta acasa. Invitat de un conational, patron al unui restaurant oradean, Gunther a venit aici cu ganduri mari. Sa ne invete sa gatim!
Hoinarul maestru bucatar
Originar din orasul Graz, Gunther a inceput sa lucreze la 16 ani ca "bellboy" intr-un hotel. La majorat parasea tara pentru un prim contract in Elvetia. De atunci si pana azi, la 65 de ani, a batut lumea in lung si-n lat. "Nu e nici mare si nici pamant pe care sa nu fi lucrat", spune omul, amintindu-si de anii petrecuti pe vase de croaziera sau hoteluri de talie mondiala, ca Ritz, Intercontinental, Sheraton. A lucrat in Geneva, Paris, Amsterdam, New York, Buenos Aires, Jakarta, Bangkok, Hong Kong, Dubai, Bahrein, Kuweit, ba chiar si la Tripoli, unde a fost angajat de Gaddafi, presedintele Libiei, sa puna pe picioare un hotel. "Odata ne-am intalnit in piata. E un om ca oricare altul. Sigur, el avea o suita, dar am stat de vorba, m-a intrebat cum merg treburile si cand se va putea deschide hotelul".
Slujbe de 14.000 de dolari
Oriunde s-ar fi aflat, pentru Gunther politica n-a contat deloc. Sfarsitul anilor ''60, de pilda, l-a gasit in Vietnam. "La caderea Saigonului, vedeam prin vitrina hotelului cum se dadeau luptele pe strada. Ce era sa f