Se numesc Mihail şi Violeta. El este bucătar-şef, iar ea manager de food&beverage la unul dintre principalele lanţuri de hoteluri "all-inclusiv" de pe coasta Bulgariei.
Preţ de două ceasuri, ne-au fost ghizi prin labirintul gastronomiei bulgăreşti, profitând de faptul că, o dată pe săptămână, conceptul restaurantului Iberostar este de a oferi turiştilor exclusiv meniuri bulgăreşti. "Este forma cea mai bună de a le face cunoscute savorile şi aromele produselor noastre de «terroire»", este de părere Violeta, "mai ales că oaspeţii noştri, alegând «all-inclusiv», s-ar putea să nu mai exploreze restaurantele tradiţionale. Alegem preparate simple, în general din legume, cu sau fără carne, pregătite lent, aşa cum se întâmplă în cuhniile de la ţară. Oferim, apoi, mâncăruri pe bază de peşte – «râba» – şi foarte multe salate".
PE BAZĂ DE CARTOFI
Să trecem şi noi în revistă câteva mâncăruri. "Resano" este un fel de salată de cartofi, în care însă aceştia sunt pasaţi ca pentru piure. "Dacă veţi curăţa cartofii înainte de a-i pune la fiert, trebuie să adăugaţi puţin ulei, un căţel de usturoi şi un vârf de cuţit de sare în apa în care fierb. Învăţăturile din bătrâni spun că o mâncare trebuie să miroasă bine înainte de a o lua de pe foc. Altfel, oricât de mult ai munci, tot nu va avea gustul pe care ţi-l doreşti. Se lasă o ceapă în apă, apoi se toacă. Se taie cubuleţe câteva roşii mai mici sau se pot da pe răzătoare. Se zdrobeşte un căţel de usturoi şi se pune peste cartofi alături de ceapă şi roşii. Se mai adaugă busuioc, sare şi piper. Pentru cei care preferă salata foarte condimentată, pot să adauge unul sau doi ardei chili", ne desluşesc reţeta cei doi gastronomi bulgari. Tot din cartofi se pregăteşte şi "Filnik". Se folosesc un kilogram şi jumătate de cartofi, 2-3 cepe mari, 125 g unt, sare şi paprika. Se spală cartofii, apoi se fierb în a