Deşi tradiţiile culinare ale Lituaniei au variante regionale, baza comună e constituită din carne de porc, cartofi, roşii, castraveţi şi ciuperci. Heringul e o specialitate reprezentativă a bucătăriei lituaniene: se conservă sărat, marinat sau afumat. Nu trebuie uitate nici varietăţile de pâine, cum ar fi pâinea neagră de secară, parfumată cu chimen de câmp ("carvi"). Este atât de bună, încât nu de puţine ori se mănâncă goală.
"ZEPELINUL" DIN CARTOFI
În Lituania este bine dezvoltat un tip de "fast-food" în sensul medieval, bazat în primul rând pe produse simple de patiserie ("bandele" sau "pyragedis"), iar gurmanzii se pot bucura de vienoazerii şi de brioşe cu caise sau cu mac. Spun în sensul medieval pentru că primii care au ieşit "în stradă" cu bucate - pe care, odată cumpărate, le puteai consuma din mers - au fost patiserii, în Evul Mediu.
Mâncarea naţională a lituanienilor este însă "cepelinai" sau zepelin..., numit aşa pentru că seamănă cu un balon. E un "balon" gelatinos pregătit din piure de cartofi fierţi în aburi, umpluţi cu carne, cu brânză sau cu ciuperci şi servit cu smântână.
În Lituania, se mai mănâncă un fel de colţunaşi, numiţi "koklunai", în timp ce "blynai" este denumirea generică pentru micile clătite umplute cu carne, cu brânză sau cu piure de fructe.
În restaurante sunt serviţi nelipsiţii "karbonadas"(bucăţi de carne de porc fripte), oferiţi împreună cu roşii, castraveţi şi cartofi, sau "kepsnys", din carne de vită. "Saltibarsciai" e o supă de sfeclă şi castraveţi cu smântână. Vara, se mănâncă rece, cu cartofi fierţi la aburi. "Kepta duona" sunt nişte pâiniţe prăjite şi unse cu usturoi care se servesc la aperitive. Produsele lactate, cum ar fi "varkse" ori "kefirul", fac şi ele parte din bucătăria lituaniană.
Băutura alcoolică cea mai populară este "degtine" (o varietate de votcă), f