» De cand se stie, nea Ioan Tache din Brostenii Vrancei mestereste la doagele uriaselor butoaie de lemn in care cramele marilor podgorii ale Moldovei pun vinul la invechit. Are 74 de ani, iar in toata viata lui a fost doar pana la Focsani si i s-a parut suficient. De altfel, nici n-a avut nevoie. Locul sau de munca a fost si-i este inca atelierul din fundul bataturii din satul de pe valea Milcovului. I-a invatat meserie si pe cei doi fii ai sai, Ionel si Vasile, de 43, respectiv 44 de ani. Neam de dogari din tata-n fiu.
"Nepotii insa nu mai vor la doage", se plange mosu’. Din ’89 incoace, butoaiele uriase din stejar, budane cum li se zice in zona, de sapte, opt si chiar zece sau doisprezece mii de litri nu mai au cautare. Lemnul a fost inlocuit parsiv de inox si, mai ales, "polistif", un material sintetic mult mai ieftin. Meseria aproape s-a pierdut. Mai nou, UE a hotarat ca vinul trebuie invechit tot in vechile budane. Partea urata e ca nu prea mai are cine sa le faca.
O budana de 10.000 de litri
– 10.000 RON
Cand era in vana, nea Tache, ajutat de ucenici, "cercuia" si cate cinci butoaie de fag, a cate zece "deca", adica decalitri, pe zi. Acum abia daca mai poate unul. A lucrat la butoaie de salcam, dud, paltin si frasin pentru rachiu si tuica, dar parca cel mai drag ii e tot stejarul, folosit la vin. A inchegat de la balerci de 50 de litri pana la butoaie de 20 de deca si a batut cu ciocanul bratarile de fier ce strang doagele budanelor cu o capacitate de 10 tone. Dar de-astea mari n-a mai facut de pe timpul lui Ceausescu. Pretul lemnului insa a tot crescut. Astfel, o balerca de 5 deca costa cam 500 mii lei vechi, un butoi de o suta de litri cam 1,5 milioane de lei vechi, iar o budana de 5.000 de litri poate sa sara de 40 de milioane. Cat depre una de 10 tone, sub o suta de milioane nici nu se discuta. "Au venit din Franta unii