Crezi că vara îţi e de ajuns ca să te energizeze? Nu. Pentru că tocmai temperaturile ridicate ar putea să-ţi slăbească organismul. Aşadar, e momentul să adopţi o alimentaţie bogată în legume şi fructe.
Subiectul ar putea fi epuizat reamintindu-vă un mesaj simplu şi foarte cunoscut: cinci porţii de legume şi fructe proaspete pe zi. Şi în volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", autorul, reputatul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică beneficiile maxime pentru sănătate aduse de fructele integrale.
Potrivit specialistului nostru, fructele integrale scad riscul de diabet cu aproximativ 18%, în timp de sucul din fructe creşte riscul de diabet cu aproximativ 24%. Şi iată cum a apărut dilema!
AŞADAR, ESTE BUN SUCUL DE FRUCTE?
Da. Cu condiţia să fie preparat acasă din fructe proaspete. Nu uitaţi că sucul nu este atât de bun precum fructele integrale. Prin prelucrare, fructele pierd o cantitate apreciabilă de fibre alimentare, vitamine, antioxidanţi. În plus, prin stoarcere enzimele sunt inactivate. Iar sucurilor de fructe din comerţ li se adaugă antioxidanţi, conservanţi, zaharuri, îndulcitori chimici, îngroşători.
Totodată, în volumul amintit mai sus, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că "sucurile de fructe au index şi încărcătură glicemică mai mari decât ale fructelor din care au provenit, stimulând suplimentar pancreasul endocrin".
CUM PREPAR UN SUC NATURAL?
Înainte de a fi stoarse, fructele se vor spăla foarte bine cu apă rece, după care se vor tăia în felii subţiri. Se introduc în storcătorul electric. În lipsa acestuia, se poate folosi o răzătoare metalică, urmând ca lichidul să fie obţinut prin stoarcere, presare manuală sau cu ajutorul unui aparat.
Se recomandă ca sucurile astfel o