Fie că sunt bugetari, pensionari sau simpli angajaţi, sucevenii spun că şi-au scos din alimentaţie produse cum ar fi carnea sau fructele, pentru că sunt foarte scumpe. În paralel, cei care au posibilitatea fac economii şi merg să îşi facă cumpărăturile în magazinele din Ucraina unde preţurile la mâncare sunt cu 20% mai mici sau chiar mai mult.
Sucevenii sunt nemulţumiţi de faptul că de la începutul acestui an produsele alimentare s-au scumpit foarte mult. „Totul e scump. Aproape tot salariul de bugetar se duce pe mâncare. Cea mai scumpă mi se pare carnea, pe care am ajuns să o cumpăr tot mai rar, iar de pâine nu mai vorbim pentru că e indispensabilă“, a explicat Oltea Scheuleac, cadru universitar.
Pentru o ciorbă de văcuţă, o familie de suceveni, care vor să o prepare acasă, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 30 de lei. Astfel, 21 lei costă kilogramul de pulpă de mânzat, 2,5 lei kilogramul de cartofi, 3 lei kilogramul de ceapă, 1leu legătura de morcovi, 50 de bani legătura de mărar şi pătrunjel, 1,5 lei punga de tăiţei şi tot atât un litru de borş.
Sucevenii se plâng că preţurile au crescut foarte mult de la începutul anului. „Chiar dacă stau cu părinţii, eu fac mereu cumpărăturile. E foarte scump totul. Cheltui câte 300 – 400 lei numai pe alimentele de bază, cu toate că multe le avem de la ţară. Dacă anul trecut cumpăram o pâine cu 35 de bani, acum costă 65 de bani“, ne-a spus Niculuţă Tubativca, de 20 de ani.
„Când trebuie să fii un ajutor pentru copii, te zbaţi să nu le fii o povară“
Scumpirile au dus la disperarea unora dintre suceveni care, pe timp de iarnă, nici nu mai ştiu cum să facă să le ajungă banii. Oamenii spun că priorităţile sunt plata întreţinerii şi medicamentele, în timp ce mâncarea rămâne pe ultimul loc.
„Dintr-o pensie de 470 de lei plătesc întâi datoriile şi medicamentele. De mâ