Prăjiturile cu fructe, de casă, sunt mai sănătoase decât dulciurile din comerţ, pline de E-uri. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi te învață cum să prepari deserturi dietetice pentru masa de Sărbători. Să ai un Crăciun dulce! Plăcintă de morcovi
Ingrediente (8 porţii)
o foaie de plăcintă
o cană de zahăr
2 ½ căni de morcovi tăiați felii
1 ¼ lingurițe de scorțișoară
3 ouă
1 ¼ fiole cu extract de vanilie
o cană de lapte
Preparare
1 Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge vasul în care vei coace plăcinta cu puțin unt sau ulei. Acest vas trebuie să aibă formă rotundă şi să fie rezistent la temperaturi înalte. Aşază foaia de plăcintă.
2 Coace foaia de plăcintă timp de trei-cinci minute. În acest timp, fierbe morcovii într-un vas cu apă cât să-i acopere. După ce s-au înmuiat, scurge apa și pisează morcovii cu ajutorul mixerului sau în blender, până obţii o pastă.
3 Într-un vas, amestecă piureul din morcovi cu zahărul și ouăle. După ce compoziția a devenit omogenă, adaugă scorțișoara și vanilia. Treptat, toarnă și laptele. Adaugă compoziția peste foaia de plăcintă parțial coaptă.
4 Lasă plăcinta la cuptor timp de 10 minute, la 200 de grade, după care las-o încă 40-45 de minute la 175 de grade Celsius.
Sfatul specialistului
Nu adăuga îndulcitori naturali. Dacă vrei să scazi valoarea calorică, pune o cantitate mai mică de zahăr. Sau poți pune, în loc de zahăr, sirop de glucoză. Atenție la mierea adăugată în prăjituri. La temperaturi mai mari de 40 de grade, se degradează în compuși toxici.
Salată de fructe
Ingrediente (4 porţii)
4 kiwi curățate de coajă
un ananas proaspăt sau în cutie
@N_