Mineral esenţial pentru funcţionarea întregului organism, seleniul are efecte dovedite ştiinţific de stimulare a sistemului imunitar şi de protecţie celulară. Află care sunt alimentele care îl conţin, pentru a te asigura că acest oligoelement nu-ţi lipseşte din dieta zilnică. Citeşte şi Slăbeşte cu ajutorul enzimelor! din Click Sănătate
Seleniul este un oligoelement valoros, care ajută la reglarea nivelului tensiunii arteriale intracraniene, la menţinerea elasticităţii ţesuturilor, la reducerea inflamaţiilor, stimulând în acelaşi timp sistemul imunitar.
Mai mult, specialiştii americani au constatat că seleniul protejează împotriva degenerescenţei maculare legate de procesul de îmbătrânire (alterarea retinei, asociată cu proliferarea unor vase de sânge) şi previne apariţia cataractei. Julian Edith Shellman, specialist în nutriţie la Centrul Medical Cornell, SUA, a constatat într-un experiment că, de obicei, seleniul lipsea din alimentaţia bolnavilor de inimă.
Floarea-soarelui
Printre substanţele active importante, floarea-soarelui are o cantitate importantă de seleniu. Specialiştii sunt de părere că valorosul microelement se găseşte în mare parte în seminţele plantei, dar şi în frunzele şi în tulpina acesteia. Seminţele de floarea-soarelui sunt recomandate pentru combaterea sterilităţii, mai ales la femei. Uleiul preparat din seminţe are efecte benefice în ateroscleroză, hipertensiune arterială şi în tratarea vezicii biliare leneşe. Nu doar semințele de floarea-soarelui sunt bogate în seleniu, ci și nucile. În funcție de soi, cantitatea de seleniu variază. Cele mai bogate în acest mineral sunt nucile braziliene, cu peste 1.900 mcg de seleniu la suta de grame. Specialiștii îți recomandă să consumi cu precauție aceste produse, deoarece seleniul poate deveni toxic în cantități ridicate.
Dovleacul