Producţia de struguri din sudul ţării este compromisă în proporţie de 90 la sută din cauza ploilor. Oltenii din Băileşti se gândesc chiar să nu mai organizeze Festivalul Zaibărului în oraşul lui nea Mărin.
Băileştiul este renumit pentru zaibărul pe care localnicii îl fac an de an şi care este vândut în toată ţara. Fiecare locuitor din zonă are o metodă proprie de a prepara vinul şi nimeni nu vrea să divulge reţeta succesului.
Oprică Iureş (73 de ani), unchiul actorului Marcel Iureş, este unul dintre băileştenii pricepuţi, care se ocupă cu prepararea cunoscutului zaibăr, marcă înregistrată de anul trecut la Oficiul de Stat pentru Invenşii şi Mărci (OSIM). Bărbatul povesteşte cu tristeţe că anul acesta nu va putea umple nici măcar un butoi cu vin. Strugurii sunt acri şi majoritatea au fost arşi de soare.
„De acum 50 de ani nu am mai avut parte de aşa ceva. Nu-mi vine să cred când mă uit în jur şi văd că pe fiecare ciorchine nu au mai rămas decât câteva boabe de struguri. Asta este, nu avem ce să facem. Anul acesta nu o să mai bem vin. Noi care până acum vindeam în toată ţara, trebuie acum să cumpărăm de la alţii", a povestit cu amărăciune bătrânul.
Nu au culturile asigurate
Nea Oprică are acasă o piviniţă răcoroasă, care adăposteşte nouă butoaie. Bărbatul povesteşte că mai are ceva vin de anul trecut şi ne conduce în beci să ne arăte cât de limpede şi de curat este. Întrebat care este reţeta unui zaibăr reuşit, licoare cu tradiţie la oltenii din oraşul lui Nea Mărin, gospodarul se face că nu aude. În Băileşti nimeni nu vrea să spună care este secretul pentru un vin reuşit.
„Fiecare cu reţeta lui. Dacă guşti de la fiecare om de aici, ai să vezi că vinul are gust diferit, dar tot bun este. Anul acesta vom rămâne cu banii daţi şi fără pic de zaibăr. Cine credeţi că are bani să-şi asigure culturile? Vă spun eu: nimeni. Noi sperăm să