De la 1 ianuarie trebuia să intre în vigoare o lege care să interzică total fumatul în spaţii publice. Aceasta s-a blocat însă în Parlament, la Comisia de Sănătate. Ba mai mult, nici legea anterioară, privind delimitarea locurilor pentru fumători în restaurante nu se respectă, pentru că autorităţile nu dau amenzi.
„Sunt două instituţii care ar trebui să dea amenzi proprietarilor de restaurante pentru nerespectarea legii privind fumatul în spaţii publice – Inspectoratul Sanitar şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor“, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat. Cu toate acestea în majoritatea restaurantelor nu există spaţii delimitate pentru fumători, aşa cum prevede legea în vigoare. De altfel, chiar dacă s-ar da amenzi, acestea nu sunt usturătoare pentru patronii de restaurante şi de baruri, situându-se între 1.000 şi 5.000 de lei.
De la 1 ianuarie 2013, trebuia să intre în vigoare o nouă lege, mult mai strictă, care să interzică total fumatul în spaţii publice: în transportul public, în instituţiile de învăţământ, dar şi în restaurante (sau în locurile în care se serveşte mâncare). Aceasta aşteaptă însă aprobarea Parlamentului. „Noua lege a fost formulată conform recomandării Comisiei Europene de la 30 noiembrie 2009, care avea ca termen-limită aceeaşi dată a anului 2012“, precizează medicul Magdalena Ciobanu.
4 ore într-un bar = o lună cu un fumător înrăit
Patru ore petrecute într-un bar au aceleaşi efecte nocive asupra organismului ca o lună întreagă în care inhalăm fumul unui fumător înrăit, în propria casă. Un scurt calcul ne arată că dacă ieşim cu prietenii în baruri sau în cluburi de trei ori pe săptămână, organismul nostru va acumula într-o lună aceeaşi cantitate de substanţe toxice ca şi cum am fi trăit un an întreg în aceeaşi încăpere cu un fumător.
Mai multe stud