Băut cu măsură, vinul combate anemia, oboseala, depresia şi, în plus, protejează sistemul cardiovascular. Specialiştii spun că terapia cu vinuri poate fi urmată doar după un consult medical, deoarece în cazul unor afecţiuni este contraindicată.
Bogat în nutrienţi, vinul, fie că este alb, fie că este roşu, are efecte energizante, tonice, de stimulare a poftei de mâncare, a digestiei şi a metabolismulului. De altfel, fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor cu tonus fizic şi psihic redus, dar şi celor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. „Vinul are un conţinut ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P), de minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan şi crom) şi de substanţe antioxidante, ceea ce îi conferă reale virtuţi terapeutice", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica Med-As din Bucureşti.
Ţine cont de faptul că terapia cu vinuri presupune consumul întocmai indicaţiilor medicului. De asemenea, trebuie reţinut că o astfel de cură nu este recomandată copiilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie. Însă, dacă nu există contraindicaţii, poţi bea câte unul-două pahare de vin natural, alb sau roşu, pe zi.
Previne bolile de inimă
În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenoli, quercitină şi resveratrol, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Mai mult decât atât, este deja recunoscut faptul că această băutură contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum ateroscleorza, dar şi a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer.
„Persoanele consumatoare de vin în cantităţi moderate prezintă un risc scăzut de apar