Introduse periodic în dietă, castanele ne ajută să prevenim diabetul şi să ţinem stresul sub control. Află căror calităţi li se datorează efectele benefice asupra sănătăţii şi cum se prepară corect.
Castanele comestibile sunt renumite îndeosebi pentru conţinutul bogat în fibre alimentare (previn afecţiunile digestive) şi în carbohidraţi complecşi(furnizează corpului energie timp îndelungat). În plus, conţin vitamine (B6, B9, C, E şi K) şi minerale (calciu, zinc, magneziu şi potasiu), care le fac potrivite pentru a fi consumate la orice vârstă. De remarcat este şi faptul că, deşi sunt incluse în categoria fructelor oleaginoase, castanele au cel mai scăzut conţinut de grăsimi saturate şi, totodată, sunt sărace în calorii. Castanele pot fi consumate chiar şi de persoanele cu intoleranţă la gluten, deoarece nu conţin această proteină ce produce reacţii inflamatorii la nivelul intestinului subţire.
Reglează nivelul glicemiei
Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să consume zilnic, timp de trei săptămâni, câte 100 g de castane, deoarece ajută la reglarea nivelului glicemiei. Potrivit medicului american Melinda Hemmelgarn de la Universitatea din Missouri, castanele conţin fibre (3 g la 100 g de fructe) care scad rata de absorbţie a zahărului în sânge. Datorită fibrelor din compoziţie, au un indice glicemic scăzut şi ajută astfel la prevenirea diabetului.
Aliate împotriva ridurilor
Pentru că au în compoziţie trei dintre cei mai puternici antioxidanţi, vitaminele A, C şi E, care combat radicalii liberi (degradează ţesuturile prematur), castanele sunt recomandate persoanelor cu tenul ridat şi lipsit de strălucire. În plus, substanţele din compoziţia lor stimulează producţia de acid hialuronic, o proteină esenţială în menţinerea elasticităţii pielii. Întrucât normalizează secreţia de sebum, castanele sunt indicate şi în dieta persoanelo