ROMANIA CULINARA/ TARGU-MURES Familia Vlasa este una dintre acele familii cu o istorie in spate, un trecut care o face sa se mandreasca, dar si sa se simta responsabila pentru tot ceea ce face. Daca le vezi casa, crezi in prima instanta ca este vorba despre o familie moderna. Este cea mai mandra casa din Bistra Muresului, judetul Mures. Dar in sufletul lor sunt niste oameni modesti care incearca prin tot ceea ce fac sa respecte traditia.
Respectarea traditiei Dulapul doamnei Rodica Vlasa este plin de costume populare de prin partea locului. Regretul ei cel mai mare este ca nu mai are nimeni rabdarea si dibacia de a coase straie traditionale. Domnul Nelu Vlasa se ocupa de Ansamblul Folcloric "Ghiocelul", prin care vrea sa cultive traditiile folclorice locale, in special pe cele legate de hora satului, jocul din batrani.
Pentru familia Vlasa respectarea traditiei inseamna si conservarea ritualurilor culinare si a retetelor bucatelor din Bistra Muresului. Am fost surprinsa sa constat ca dimineata in familia Vlasa se mananca tocanita de vitel cu mamaliga. Obiceiul a fost deprins de la socrul Rodicai Vlasa, care spunea ca niciodata nu se stie ce treburi se ivesc peste zi, asa ca este mai bine ca de dimineata sa mananci sanatos.
Secrete de la soacra Rodica Vlasa gateste in cantitati mici, atat cat sa le ajunga celor doi soti si copiilor. Pentru ei hrana trebuie sa fie mereu calda si proaspata. De aceea, la fiecare masa se pregateste mamaliga proaspata, in care Rodica Vlasa pune putin unt pentru a o face mai pufoasa.
Secretul il stie de la soacra ei, care de altfel a invatat-o si cum se fac placintele cu branza de oi si ceapa, cu carne, varza sau mere. In casa familiei Vlasa placintele nu stau pe farfurie, ci intr-un cos impletit din nuiele, acoperit cu un stergar cusut de mana.
"MASURA OILOR"
Cel mai frumos obicei si poate si cel mai v