Enervat de globalizarea centrului istoric, un arhitect a deschis un bar care ne aminteşte într-un mod comic de un trecut deloc plăcut. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
Într-un centru istoric asediat de puburi, un arhitect de 38 de ani s-a gândit să deschidă un bar cu o tematică inspirată de industrializarea forţată din timpul regimului comunist. Înfiinţat în urmă cu numai o lună, localul "Atelier mecanic", plin de fiare şi de maşinării, i-a indus în eroare pe câţiva trecători. "Veneau oameni mai în vârstă ca să se angajeze. Altul nu ştiu ce voia să repare, venise cu o geantă veche, şi ne spunea că el a lucrat la turnătorie", povesteşte arhitectul Cristian Corvin, unul dintre proprietari.
Micul bar cu 10-12 mese se află pe strada Covaci la numărul 12 şi este deschis de luni până duminică, de la ora 9.00 până la ultimul client. Mesele sunt maşini de cusut industriale, freze sau alte obiecte metalice cu forme ciudate, greu de identificat: "Unele nici nu ştim ce sunt".
Rulmenţii, cele mai grele scrumiere
Printre rafturile cu bere spaniolă stau căşti de şantier, ochelari de protecţie, lămpi, un termometru industrial şi un polizor. Scrumierele sunt nişte rulmenţi şi cântăresc cel puţin cinci kilograme fiecare. Pe tavan se întind un burlan de aerisire şi o macara cu şină, iar sigla "Atelier mecanic" de la intrare este făcută din chei franceze atârnate pe perete.
Tejgheaua principală e făcută din traverse din lemn de la şinele de tren, iar una mai mică, din cupru, este încălzită în timpul iernii. "Oamenii sunt fascinaţi când intră iarna şi ating tejgheaua de cupru. Şi croasantele când le punem acolo stau calde", spune Călin Popean, managerul barului.
"Mie îmi place foarte mult estetica industrială. Am recuperat obiectele de